top of page
  • Szerző képePolly

Miért fontos edzések között pihenni? Mik a túledzés tünetei?

Mi történik azokon a napokon amikor nem edzel? Vagy nézzük fordítva: mi van ha nem pihensz eleget?


Sokan hiszik azt, hogy minél többet edzenek, annál izmosabbak lesznek. Így aztán, mint akit az anyós seprűvel kerget, tolják az edzéseket egymás után. Egy ideig szépen fejlődnek, már fasza a bicepsz meg a váll, kell még egy kis hát, húzzunk még rá… aztán pár hónap múlva kiégnek. A túledzést komolyan kell venni, brutális fizikai és lelki vetületei vannak, persze ilyenkor több hetes / hónapos kényszer pihenőre is kerülhetünk.


Itt most extrém megszállottságról van szó, nem kell rögtön mindenkinek rettegni, hogy kidől. Ez kizárólag olyanokat érint akiknek rendszeres heti 5+ edzés van a hátuk mögött. Egy edzésnek alapból pozitív hatásúnak kéne hogy legyen, mivel boldogsághormonokat szabadít fel a szervezetben (endorfint és dopamint), de túledzettség hatására pont hogy polaritást vált, és ahelyett hogy elöntene minket a boldogság, depisek leszünk.


Az alábbiakban összeszedtem a túledzettségre utaló tüneteket. Ha bármelyiket tapasztalod, ideje szünetet tartani.


- fáradékonyság

- vándorló ízületi fájdalmak

- enyhe depresszió

- folyamatos izomláz

- ingerlékenység

- motiválatlanság

- betegeskedésre való hajlam


Mint írtam, az edzés során az izomszöveteken mikrosérülések keleteznek, melyeket a szervezet pihenőidben állít helyre, hogy azok még nagyobbak és erősebbek legyenek. Az izom pihenőnapon regenerálódik és fejlődik, de ha te nem hagyod hogy ez a természetes folyamat végbemenjen, akkor feleslegesen várod az eredményt. Az izom regenerációt minden esetben megfelelő táplálkozással és táplálék kiegészítőkkel is meg kell támogatni.


Egy szó mint száz: ha kizsigereled a szervezeted, meg fogja bosszulni. Ne úgy fogd fel, hogy a pihenőnap az lustulás, hanem úgy, hogy az edzésprogramod szerves része.


Polly - TRX és Funkcionális tréner


12 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page