top of page
  • Szerző képePolly

SMR henger – a szegények masszőrje

Az SMR jelentése: Self-Myofascial Release, ami magyarul: izompólya vagy kötőszöveti önmasszázs. Egy ilyen henger pár ezerért beszerezhető és meglepően hatékony. Szerencsére ma már a legtöbb edzőteremben van és jó látni, hogy egyre többen használják.


A baj csak az, hogy nem a megfelelő célra!


Nagy divat lett bemelegítés és nyújtás helyett „hengerezni”.


Edzés után hengerezni igenis javasolt. A masszázs henger használatával az izmot körülvevő hártya, az izompólya ellazul, így az izom képes visszanyerni normális tónusát, a sérült izmokban keletkezett letapadások és behegesedett szövetek pedig fellazulnak. OK, az izmokat kipipáltuk, de mi lesz az ízületeinkkel? Mert hogy arra nem jó az SMR henger!


Az SMR henger kiváló az izomzat ellazítására. STOP! Itt a vége. Hogy akarsz úgy elkezdeni edzeni, hogy az ízületeidet nem készítetted fel egy nagyobb terhelésre? Márpedig ahhoz, hogy felkészítsd (és ne sérülj le), át kell mozgatnod őket, azaz nyújtani kell. Ugyanígy edzés végén, ha mobilizálni akarsz, azt is csak statikus és dinamikus nyújtással érheted el, nem a hengerrel.


Amikor valaki a nulláról elkezd edzeni, az nem csak arról szó, hogy izmot épít (mindenkinek ez ugrik be elsőre), hanem hogy megerősíti az ízületeit is. Ezért van az, hogy edzés után pár napig fáj a térde, válla, könyöke, mert gyenge. De amint megszokja a terhelést, megerősödik, adaptálódik és elmúlik. Ezek hetek, hónapok is lehetnek. Ilyenkor jön az ördögi kör, hogy nem terhelem, mert fáj, de ha abbahagyom mindig is fájni fog. Márpedig a legtöbb sérülés a csontjaink találkozási pontján történik.


Egy szó mint száz, az SMR henger szuper jó izomlazító edzés után, de nem helyettesíti a bemelegítéshez szükséges átmozgatást és pulzusszám emelést, valamint az edzés utáni lassú nyújtást.


És hogy mennyire nem csak az izmokról szól a testünk! Kimutatott, hogy az edzéstől nő a csontsűrűségünk, növeljük az érhálózatunkat, új kapillárisokat növesztünk, sőt bizonyos ismétlésszám után teljesen új idegpályák is kiépülnek. Ez utóbbi amúgy hamarabb megtörténik, mint maga az izomnövekedés.


Nem véletlenül találták ki a klasszikus bemelegítést és a nyújtást! Ne lógd el!


Polly – TRX és Funkcionális tréner

62 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page