top of page
  • Szerző képePolly

Nem fogyok, pedig egészséges ételeket eszem. :(

Valószínűleg azért, mert az egészséges nem feltétlenül ugyanaz, mint a kalóriaszegény. Szeretném ha a poszt egyszerű és érthető maradna, így makrókat elemezni nem fogunk, arra ott vannak a dietetikusok, ellenben megnézünk egy pár nagyon gyakori tévhitet.Előtte tisztáznunk kell egy fogalmat, és ez a glikémiás index (GI). A glikémiás index az élelmiszerek fontos jellemzője, amely a 0-100-as tartományban egy számmal jellemzi őket, aszerint, hogy mennyire emelik meg a vércukorszintet. Minél nagyobb vércukorszint emelkedést okoz egy élelmiszer, annál nagyobb a glikémiás indexe (hétköznapi nyelvre lefordítva, annál jobban hizlal).

 

Tökéletes példa a méz. Sokan mondják, hogy a teát mézzel édesítik, mert az egészséges. A méz nagyrészt vízből, valamint egyszerű szénhidrátokból áll. Kis mennyiségben tartalmaz még vitaminokat, ásványi anyagokat, elektrolitokat, enzimeket, aminosavakat és flavonoidokat.


Tény, hogy a méz természetes forrásból származik és egy csomó szuper tápanyagot tartalmaz, csak hogy a glikémiás indexe ugyanaz, mint a cukoré, azaz ugyanannyira is hizlal. Nem beszélve róla, hogy ahhoz, hogy az előbbi egészségügyi előnyök érvényesülni tudjanak, meglehetősen sok mézet kellene elfogyasztanunk. Bár sokan megkönnyebbülnek, mikor az élelmiszerek összetevőlistáján cukor helyett mézet olvasnak, fontos tudni, hogy a szervezetünk ugyanúgy érzékeli mindkettőt.

 

Teljes kiőrlésű kenyér = egészséges kenyér, majdnem, nem.


A sima fehér búzaliszt szinte teljes egészében csak a búzamag belsejéből áll. A fehér liszt hirtelen megemeli a vércukorszintet, emiatt elhízáshoz vezethet.


A teljes kiőrlésű liszt ezzel szemben a gabonaszem külső részét – a korpát és a csírát, illetve a magbelsőt is tartalmazza, ezért magasabb ásványi anyag-, vitamin- és rosttartalommal bír, mint a fehér liszt. A plusz rostanyagok elnyújtják a szénhidrát felszívódását, ez által mérsékelik az inzulin emelkedését.


Szóval kétségtelenül egy fokkal jobb, mint a sima fehér kenyér, mert a rosttartalma csökkenti a GI értékét, de azt fontos tudnod, hogy a teljes kiőrlésű gabona felhasználásával készült ételek NEM fogyasztanak, sőt az össz kalóriaértékük is hasonló, szóval ha fogyni szeretnél, erről jobb ha lemondasz.

 

Gyümölcsök, gyümölcslé, aszalt gyümölcsök.


Azt tudnotok kell, hogy minden gyümölcs tartalmaz un. gyümölcscukrot, azaz fruktózt. A fruktóz is egy szénhidrát, és mint szénhidrát, egy bizonyos GI-vel rendelkezik. A gyümölcsök nem emelik olyan intenzitással a vércukrot, sőt fontos vitaminok is megtalálhatók, ám ha fogyni szeretnénk, akkor jól meg kell válogatnunk melyiket választjuk. Ahogy haladunk a sarkköröktől az egyenlítő felé, úgy emelkedik a gyümölcsök GI-je.


Csak összehasonlításképpen: a kristálycukor GI-je 70, a cseresznyéé 22, a narancsé 44, a banáné 52. Összegezve, ha reggelire bedobsz egy mézzel csurgatott banánturmixot, akkor aznapra csaknem fedezted az összes szénhidrát beviteled.

 

Ide sorolódik még minden olyan feldolgozott termék, amit FITNESS vagy EGÉSZSÉGES reggelinek adnak el. A szuper fitt probiotikumos joghurttól kezdve, a chiamagos granolán át, a goji gyümölcsös reggeliző kekszekig, amikkel mindig jól indul a nap és kihúzod ebédig.


Figyeljetek oda, ne higgyetek el mindent, amit mondanak.


Polly - TRX és Funkcionális tréner

60 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page