top of page
  • Szerző képePolly

„Melyik mozgás a leghatékonyabb, ha fogyni szeretnék?” - rendszeresen kapom ugyanazt a kérdést.

Ha adnék 3 lehetőséget, akkor sem találnád ki. Hát lássuk!


Fogyni tudni kell! Először is ne fogyni akarj, hanem zsírt veszíteni. Ezt ugyan hívhatjuk fogyásnak, ami kissé ellentmondó, de mindjárt megérted, hogy miért nem.


Ha fogysz, mindenből fogysz. Zsírból és izomból is, ami nem jó. A zsír persze mehet a levesbe, de az izmot meg kell tudnod tartani, gondolom nem lógó bőrre vágysz, hanem formás testre.


A súlyvesztés adódhat víz, zsír és izom leadásból. A vízveszítést nem lehet fogyásnak tekinteni. Ma többet ittál egy literrel, többet nyom a mérleg, holnap kipisiled és kevesebb leszel 2 centivel, de alapból nem változik a fizikumod.


A fogyás akkor indul be, ha a szervezetedben energiahiány lép fel, azaz kalóriadeficitben vagy. Kalóriadeficitet 2 féle képpen tudsz létrehozni: 1. kevesebbet és „normális” kaját eszel vagy 2. mozogsz (leghatékonyabb ha mindkettő). Ilyenkor a test a tartalékokhoz nyúl, azonban nem mindegy melyik tartalékhoz. Ekkor rá kell venni a testet, hogy ne az izmot égesse, hanem a zsírt. Ok, de hogyan?


Hát ne kardiózással. Azt gondolod, hogy elmész egy 60 perces zumbára vagy letolsz 3 sziget kört, jól megizzadsz és huss, máris égeted a kalóriákat. Égeted is, csak hogy szarul. A kardió jellegű mozgások mint pl. a futás, lépcsőzés vagy a bicajozás jó állóképességet adnak, jót tesz a szív-és érrendszerednek, de nem terhelik meg eléggé az izomzatot. Gyors ütemük miatt a szervezetnek kevés ideje van a tartalékokat mozgósítani, így pont hogy a zsírnál könnyebben elbontható izmok esnek áldozatul.


Helyette válassz erősítő edzéseket, mint pl. a klasszikus konditermes edzés, vagy a TRX, crossfit, callisthenics, hotiron, esetleg még a deepwork (ami már nagyon határeset) csak hogy hangzatos szavakat is írjak. Ezekkel bár kevesebb kalóriát fogsz elégetni, ám mégis hatékonyabbak, ugyanis az ilyen típusú edzések alatt nagy terhelés éri az izomzatot, amin mikroszkopikus repedések keletkeznek. Ahhoz hogy ezeket a tested helyre pofozza, nagy energiafelhasználásra lesz igénye. Pihenőidőben regenerálódik és növekszik az izom, ami több napig is eltarthat. Ez azt jelenti, hogy egy kiadós edzést követően, még akár két napig is emelkedett szinten égeted a kalóriát. Vagyis nem edzésen formálódsz, hanem amikor már hazamentél és alszol.


De miért is ragaszkodunk ennyire az izommegtartáshoz?


Az izom megtartása több kalóriát igényel, mint a zsír. Ezért van az, hogy ha hosszabb ideig nem edzel, összecsoffadsz. Mivel nem használod, a szervezeted úgy értékeli, hogy nincs rá szükséged, ezért leépíti, méghozzá gyorsan. Pedig minél több van belőle, annál gyorsabb lesz tőle az anyagcseréd, nem beszélve arról, hogy feszesen tartja a bőrt.


Összefoglalva: ha csak koplalsz akkor elindul a súlycsökkenés, ledobsz 3-4 ruhaméretet de lógni fog a bőröd. A zsírt el kell tudnod égetni, az izmot pedig ezzel ellentétben, építeni, ezért kell megfelelően edzést választani (és sok fehérjét fogyasztani, ugyanis az izom abból épül).


Érted már hogy ez miért sokkal összetettebb minthogy csak lefogyok? És hogy szakember által a megfelelő terhelést kapd?


Ha hasznosnak találtad oszd meg barátaiddal is.


Polly – TRX és Funkcionális tréner23 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page