top of page
  • Szerző képePolly

Hogy kapsz edzés által a jó testhez jó gondolatokat?

Frissítve: 2019. máj. 18.

Rég írtam már posztot a sport pszichéről, itt egy hosszabb lélegzetű írás.


Nem titok, a sport az egyetlen olyan tevékenység ahol létezik az egyetemes igazságszolgáltatás. Mindemellett sok mindenre megtanít. Figyelj, mert most jön a lényeg, hogy miért is működik így.

  1. A sport egy tiszta üzlet. Ha oda pakolod magad akkor sikereid lesznek és ez garantált. Ha nem, az is garantált. A sport nem nézi hogy mekkora kocsid vagy házad van, vagy hogy jól menő politikus vagy-e, vagy egy munkabérből élő pénztáros. Neki mindegy hogy mekkora státusszal bírsz vagy hogy kinek a kije vagy. Amit leteszel, ő annak arányában jutalmaz, vagy vesz el. Itt ha valami nem működik akkor az csakis magadnak köszönhető. Nincs ujjal mutogatás, mások hibáztatása. Itt a saját főnököd és rabszolgád vagy egyszerre. A sikert és a kudarcot is magadnak csinálod. Nincsenek véletlenek, se vis majorok. Minden irányú folyamat garantált. Ennél tisztább dolgot még nem találtak ki a földön.

  2. Megtanít küzdeni. A jó fizikumot nem lehet megvenni, akármennyi pénzed is van. Itt bizony dolgozni kell, éppen ezért jobban meg is fogod becsülni, és nem csak önmagadat, hanem tiszteleted lesz mások iránt is, mert tudod mennyi munka van abban a testben vagy teljesítményben.

  3. Alázatra tanít. Ez a küzdelmes úton való menetelés hozadéka. Itt nincs „VIP vagy skip the line” jegy. Mindenkinek ugyanaz a rögös út jár, kortól, nemtől, mérettől függetlenül mindenki beáll a sorba. Aki szerény, az empatikusabbá válik embertársaival szemben is. Mindig előre nézz, de sose felejtsd el hogy te honnan indultál, mert neked is volt első napod.

  4. Kitartás és türelem. Róma sem egy nap alatt épült. Igen, ez egy hosszú hegymenet, de bízni kell a folyamatban és a sikerek maguktól jönnek. A célodat sose veszítsd szem elől.

  5. Rendszerességet visz az életedbe. Szeretjük a kiszámíthatóságot, ha séma szerint élhetjük az életünket. Az edzéseket tökéletesen be lehet szúrni a naptárba, sőt egy idő után észre sem fogod venni, de a köré fogsz csoportosítani mindent.

  6. Kicseréli a gondolataidat. Aki rendszeresen sportol, képes arra hogy átlépje a határait. Ami ma nem ment, 2 hét múlva már menni fog. Olyan is, amiről álmodni nem mertél. Ezek a köztes sikerek úgy feltöltenek energiával, hogy pozitívabbá válnak a gondolataid, és megnő az önbizalmad.

  7. Bekerülsz egy közösségbe, új barátokat szerzel. Ahogy idősödünk, elkopnak a barátok, ám egy sport klub vagy fitnesz terem pont olyan embereket kovácsol össze, akik mindenféle vagyoni helyzet vagy etnikai hovatartozás nélkül, ugyanazon dolog miatt mennek oda. Kivétel nélkül mindenki elfáradni megy. Itt nem szabad méregetnünk magunkat a másikkal, mert mindenki máshonnan indult és máshol tart. Akárhol is vagy, tisztelni fognak, hogy felemelted a tomporod és nem a kanapét koptatod. Egy idő után egyre több lesz az ismerős arc, megkérdezik tőled hogy ment az edzés, mi volt az elmúlt 2 napban, beszélgettek, szocializálódtok.

  8. Mások példaképévé válsz. Lehet hogy nem mondják ki, de akaratlanul is kivívod mások tiszteletét azzal a változással amin átmentél. Hidd el, másképp fognak hozzád állni. Sőt, lehet hogy pont te leszel az aki miatt más is belevág. Lélekben gazdag leszel. Azt mondják nem vagy igazán gazdag, ha nincs olyas valamid, amit nem lehet pénzért megvenni. Ahogyan a szeretetet, boldogságot, lelki békét sem lehet, jó fizikumot sem árulnak a boltban.

Ép testben ép lélek, mondja a mondás. És ez valóban így van. Nem láttam még boldog túlsúlyost. Azt mondják ők elfogadták így magukat, de ez nem így van. Csak könnyebb ezt állítani, mint levetkőzni a lustaságukat. Titokban ők is szép testre vágynak, és ez igencsak nyomorgatja a lelküket. Szóval kezdj el mozogni, mert nem csak fittebb de boldogabb is leszel.

Gondolj a barátaidra, segíts nekik egy megosztással!

Polly - TRX és Funkcionális tréner


2 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page