top of page
  • Szerző képePolly

Ha kávéimádó vagy akkor ez a poszt neked készült.

Frissítve: 2019. máj. 18.

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én reggelente úgy főzöm a kávét, mint aki parancsot teljesít. Ezt úgy képzeljétek el, mint egy kócos zombit, aki lehúzott rolettákkal botorkálva próbál megkapaszkodni a konyhapultba. Az első korty után már gondolatok is lesznek a fejemben. Ha lájtos a napom akkor két adag is lecsúszik.


Én habosan szeretem a tejeskávémat. Ha nincs rohanás, akkor felgőzölöm a tejet, ha rohanás van, akkor pedig gyorsan felhabosítom azzal az IKEA-ban kapható kis zizegős izével. Az pedig, hogy egy tej mennyire habosítható, az a fehérje tartalmán múlik. A tojás fehérjéjét is ezért tudjuk keményre verni. Ebből adódóan, semmi köze a zsírtartalmához.

Biztosan ti is kipróbáltatok már több tejet, valahogy nálam az állítólagos „prémium” kategóriások mind elvéreztek. Azoknak csak az ára prémium, miközben fel vannak vizezve. Szóval ne dőljetek be a mindenféle marketingnek. Amit mi iszunk annak 0,1% a zsírtartalma és tökéletesen habosítható.

Hogy jön ez ide?

Úgy, hogy izomépítéshez sok fehérjére van szükséged, amennyit a napi kávézásból fedezhetsz, ezért fontos hogy jól válassz tejet. A habosítási teszt erre tökéletes. Lehetőleg minél kevesebb legyen a zsírtartalma, mert kell a francnak a zsír, örülsz ha lejön, ami rajtad van.

DE!

A hagyományos tehéntej decinként közel 5g cukrot tartalmaz, ami azt jelenti, hogy ha megiszol két bödön kávét, akkor 20g cukrot már el is fogyasztottál. Ha még raksz is bele cukrot, akkor ennek a többszörösét is. Gyakorlatilag kimondható, hogy 2 nagy adag tejeskávé felér egy étkezéssel. Csak hogy legyen mihez hasonlítanod: A WHO szerint egy felnőttnek naponta nem lenne szabad 50 grammnál több cukrot bevinnie a szervezetébe, ami mellesleg a napi kalória bevitel 10 százaléka.

Ugye nem is gondolnád, hogy mennyi rejtett kalória van benne és ez csak az egy amivel nem számolunk. De ide jönnek a gyümölcslevek, azok is amik 100%-osak vagy a szószok, mustár, ketchup, majonéz, sőt még a fűszer keverékek is és még sorolhatnám.

A jó hír, hogy van alternatíva. Sajnos nem mindegyiknek van jó íze. A rizs, zab és szójatejek mind amellett, hogy magas szénhidrát tartalmuk van, olyanok mintha duplán kihányt krétaporos vizet innál. Én az édesítetlen, pörkölés nélküli mandulatejet szoktam még időnként inni, amiben elenyésző zsíron és ásványi anyagon túl sok más nincs. Nem habosítható, de hát nem lehet minden patent.

Ennek tudatában döntsd el hogy mennyit kávézol, mert a tej élet, erő, egészség, csak hát mértékkel kell fogyasztani.

Táplálék kiegészítésről külön posztban fogok írni, mert a fehérjét máshonnan is tudod pótolni.

Polly – TRX és Funkcionális tréner

10 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page