top of page
  • Szerző képePolly

Diéta kontra életmódváltás

Frissítve: 2019. máj. 18.


Nem összetévesztendő a kettő. A diéta egy bizonyos időre szól. Van eleje, van vége. Van egy cél, akár orvosi előírás miatt, vagy csak mert felszaladt pár kiló. Ilyenkor jön az újabb labor / mérlegelés és ha elértük a célt kész is vagyunk.

Az életmódváltás ugyanígy kezdődik, de sosem fejeződik be. A jó fogyókúra alatt idővel megtörténik az életmódváltás, amely egy egészséges, természetes és hétköznapi testsúly kontrollt jelent. Nem lefogyni nehéz, hanem azt tartani. Ez mindenképpen egy hosszan fenntartható táplálékbevitelt jelent, ami kilengésekkel és a szigorú diéta mellett, csaló étkezésekkel jár. Szeretném leszögezni, hogy az extra kaját, nem tudod extra edzéssel kiváltani. Sokan esnek abba a hibába, hogy ma megengedhetek magamnak egy csokit, mert ma voltam edzeni.

És ez rám is igaz. Heti 5x edzem, mégis tudom, hogy a napi kalória bevitelem nem mehet 1100-1200Kcal fölé. Sőt az sem mindegy hogy ezt az 1100Kcal-t milyen tápanyagokból viszem be. Tudom én ilyen megrögzött kalóriaszámláló vagyok (különben is mit ér az élet süti meg sör nélkül) de muszáj gyerekek mert 40 felett vigyáznunk kell magunkra. Hipertónia, diabétesz, koleszterin... nem vagyok fényevő, de a mértékletességen múlik minden.

Aki belevágott egyszer is egy komolyabb fogyókúrába, az nagyon jól tudja, hogy mennyi edzés és önkontroll kell 1-1 kilóhoz. Nagyon is tisztában lesz azzal hogy 1 kiló mínuszhoz (vagy annak megtartásához) hány edzés szükséges. Ugyanígy tudja, hogy amikor lenyeli a hamburgert, akkor húzza keresztbe az elmúlt 2 hetet.

Ekkor alakul ki a lelkiismeret furdalási mértékegység. Egy mentális blokk a fejedben, amikor mérlegelsz, hogy megéri-e megenni azt a dobos tortát vagy inkább lemondasz róla mert tudod mennyi lenne helyrehozni. Nyilván akik megengedőbbek, azok lesznek az „Edzek, mégsem fogyok!”, akik pedig komolyan veszik, azoknál jönnek az eredmények, végül testet ölt az akaratod.


Összefoglalva, az életmódváltás alapja egy olyan étrend kialakítása, ahol a nap végén nem lehetsz kalóriapluszban és hosszan fenntartható kell hogy legyen (aszkéta üzemmód kizárva).

Nem győzöm kihangsúlyozni, hogy fogyókúrával lehet fogyni, de a karfiol meg a bőnyeg nem fog eltűnni. Ehhez sajnos edzeni kell, hogy a bőr alá izom kerüljön, amitől sima és feszes leszel.

Aki eddig nem járt sikerrel, azt szeretettel várom egyéni vagy páros edzésre (táplálkozási tanácsadással) a Millenárisnál.

Segíts másoknak is a poszt megosztásával.

Polly – TRX és Funkcionális tréner

12 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page