top of page
  • Szerző képePolly

A trx edző eredményessége centiben vagy kilóban mérhető?

Frissítve: 2020. szept. 14.

Persze hogy kilóban, mert ezt mondja a köznyelv.

Ez abszolút logikusnak tűnik, ám a válaszod akkor sem helyes, ha olyan esetről beszélünk, amikor egy túlsúlyos embert kell „lefogyasztani”. Az ő esetében súlyvesztés (pontosabban zsírvesztés) a cél. A fogyás nyilván látszódni fog a mérlegen, ám én mégis azt mondom, hogy az eredményt célszerű centiben mérni. De miért is?A képen láthatod, hogy a zsír és az izom kilónkénti térfogata meglehetősen eltér. Ha ügyes vagy és zsírból fogysz, akkor centiben nagyobb csökkenést mérhetsz, mint kilóban. Ezért fontos hogy a vesztés zsírból történjen, ennek a mikéntjét pedig egy előbbi posztomban már leírtam.


Ugyanakkor a centiben, kilóban vagy ruhaméretben manifesztálódó eredmény csak egy primer mérési szám, ami a felszín. Az edző eredményességére ugyanis nincs egyetemes mértékegység.


Én szerintem az edző sikere és flow élménye ott kezdődik, amikor a változás elindul és a vendégek elkezdenek hinni a folyamatban. Ott, amikor a vendég elmeséli, hogy a lánykori ruhája újra rájön, vagy hogy rövidebb idő alatt hosszabb távot tudott futni . Amikor üzen a gyógytornásza, hogy már nem kell többet mennie, vagy amikor elmondja milyen jól esnek neki a pásztázó szemek. Hogy most mennyivel jobb érzés ruhákat venni, vagy amikor lelkesen meséli, hogy végre szóba elegyedett vele a múltkor kiszemelt lány. Amikor beszámol, hogy amióta hozzám jár, nem fáj a nyaka, a másik pedig a fél éven át fáslizott térdét az 5-ik edzés óta „elfelejti” bekötni.


Tudomásul kell venni, hogy nem mindenki azért jön, hogy tökéletes legyen a teste. Vannak akik csak rekreációs jelleggel vagy keresztedzésként sportolnak, és én szívesen dolgozom velük is. A legnagyobb kihívást persze a handicap-el rendelkező vendégek jelentik. Ilyenkor mindenkit önmagához mérek. Mert ha valaki fájdalmak miatt keresett meg és mostanra panaszmentes, az nekem ugyanolyan siker, mint amikor egy túlsúlyos férfiból Adoniszt faragok.

Jelenleg is sok embernek segítek jobb minőségű életet élni. Ha szeretnéd, hogy neked is segítsek, keress meg.Polly – TRX és Funkcionális tréner

22 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page